De zon, een onuitputtelijke bron van energie

Één uurtje zon is genoeg om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. Met andere woorden, er is meer dan genoeg voor iedereen! Om zoveel mogelijk van de zon te profiteren bouwt Vrijopnaam zonneparken.

Zo hebben we bijvoorbeeld het langste zonnepark van Nederland gebouwd, op de geluidswal langs de A58 bij Etten-Leur.

Zo maken we duurzaam gebruik van ‘loze’ ruimte en kunnen straks alle kolen- en gascentrales dicht.

Wil je meedoen aan het verduurzamen van Nederland en tegelijkertijd je energierekening omlaag brengen? Kies dan voor 100% Nederlandse zonnestroom en CO2-gecompenseerd gas.

Zon

🟡 100% Nederlandse zonnestroom - 2023

Stroometiket 100% Nederlandse zonnestroom

Alle stroom die Vrijopnaam levert is 100% Nederlandse zonnestroom. Als je daarvoor kiest weet je zeker dat je actief bijdraagt aan de omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Dat heet met een duur woord ‘de energietransitie’, kortom, goed bezig dus!

CO2-gecompenseerd gas, wat is dat?

Naast zonnestroom leveren we ook gas. Op grote schaal biogas (groen gas) leveren kan helaas nog niet omdat er in Nederland nauwelijks biogas van voldoende kwaliteit is om aan het aardgasnet te leveren.

Daarom wordt ons gas volledig gecompenseerd met Gold Standard Projecten (op dit moment windprojecten Bergres Wind Power Project in Turkije en Wind Energy Project in India). Dit is de hoogste graad in CO2-compensatie. 

Ranking jaarlijks duurzaamheidsonderzoek van Consumentenbond

Duurzaamste energieleverancier van Nederland!

Sinds 2018 zijn wij uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland! Vrijopnaam scoort opnieuw het maximale rapportcijfer 10 in het onderzoek naar duurzaamheid onder energieleveranciers van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE.

   

10, 10, 10!

Opnieuw scoren wij een 10 voor alle onderdelen: investering, inkoop en levering van stroom. Daar zijn we trots op, want hiermee behoren we tot de allergroenste energieleveranciers en zijn we voorloper in de transitie naar een schone energievoorziening. Dus: ga je voor Vrijopnaam, dan kies je voor 100% zonnestroom, 100% duurzaam.

De Vrijopnaam-app: meten is weten!

Een beter klimaat begint met energiebesparing. Dankzij onze app heb je altijd inzicht in je verbruik en kosten. Minder verbruikt? Dan stel je het termijnbedrag gemakkelijk bij.

Met de Vrijopnaam-app heb je altijd en overal inzicht in je energieverbruik, kosten en gegevens. Geef wijzigingen gemakkelijk door of bekijk wat je zelf opgewekt hebt met je Paneelopnaam.

Dynamische tarieven

Bij Vrijopnaam heb je de mogelijkheid te kiezen voor een dynamisch tarief. Je hebt dan een wisselende prijs voor energie. De stroomprijs wordt per uur bepaald en de gasprijs per dag. Wat je betaalt is afhankelijk van de prijsontwikkeling in de energiemarkt én wat je opmaakt.

Met een dynamisch tarief krijg je via de Vrijopnaam-app inzicht in de uur- en dagprijzen van de volgende dag. Je kunt daardoor extra besparen op je verbruikskosten door rekening te houden met wanneer de energieprijzen laag zijn.

Natuurlijk kies je bij een dynamisch tarief automatisch voor 100% Nederlandse zonnestroom (en eventueel CO2-gecompenseerd gas).

Ben je benieuwd of het dynamisch tarief ook iets voor jou is? Bekijk dan onze pagina ‘Dynamisch tarief’. Ben je al overtuigd? Meld je direct aan voor een energiecontract met dynamische tarieven.

Slimme vragen over zonnestroom en gas

Bekijk alle slimme vragen

Wij leveren naast stroom ook gas. Het is helaas nog niet mogelijk om op grote schaal biogas (groen gas) te leveren. Dit komt omdat er in Nederland nog nauwelijks biogas van voldoende kwaliteit is om aan het aardgasnet te leveren. Om deze reden wordt het aardgas dat wordt ingekocht volledig gecompenseerd met Gold Standard Projecten. Dit is de hoogst mogelijke gradatie van CO2-compensatie.

Het kopen van groene stroom leidt niet tot een verandering. Het uitkiezen van een bron verandert ook nauwelijks iets. Het is het herverpakken van iets wat er al is. Daar waar de huidige energiewereld blijft hangen in het verkopen van energie aan de consument die daarmee afhankelijk blijft, maken wij het mogelijk voor iedere consument om zélf zijn zonne-energie op te wekken. Daarmee steek je de winstmarge van de energieproducent in je eigen zak en je draagt bij aan de versnelling van de opwekking van groene energie in Nederland.

Wij garanderen dat alle stroom die nog niet door jou zelf is opgewekt en door ons geleverd wordt, groen is en in Nederland wordt opgewekt. Dit tonen wij aan met zogenaamde “garanties van oorsprong” (GVO). De Nederlandse overheid bewaakt dat deze certificaten legitiem zijn en daadwerkelijk groen opgewekte stroom vertegenwoordigen. Tegenover elke kWh die jij gebruikt, staat dus een kWh opgewekte groene stroom in Nederland. In ons stroometiket zie je dat wij 100% zonne-energie uit Nederland leveren.

Op het stroometiket wordt aangegeven welk percentage van de geleverde elektriciteit is opgewekt uit de hernieuwbare energiebronnen wind, zonne-energie, waterkracht en biomassa. Je vindt ons stroometiket op de pagina 'Zonnestroom en gas'.

Uit je stopcontact komt eigenlijk een voortdurend wisselende mix van energiebronnen: zon, wind, biomassa, kolen, gas en kernenergie.

TenneT, de landelijke hoogspanningsnetbeheerder, regelt binnen het Nederlandse elektriciteitsnetwerk dat vraag en aanbod altijd in evenwicht zijn. Daarbij heeft duurzaam opgewekte stroom altijd voorrang op stroom uit fossiele bronnen. Dus als de zon schijnt of de wind hard waait, draait ergens in Nederland een gas- of kolencentrale minder hard. En andersom.

Vrijopnaam garandeert dat de hoeveelheid stroom die haar klanten jaarlijks verbruikt aantoonbaar met zonnepanelen uit parken in Nederland is opgewekt.

Chatten of bellen naar 085- 30 32 652 kan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Mailen kan altijd!