Zelf stroom opwekken in een zonnepark

Energiebedrijf Vrijopnaam ontwikkelt zonneparken samen met en voor omwonenden. In ieder project zoeken we de beste vormen van participatie. Ieder project is maatwerk en in ieder project is het zoeken: welke participatievorm past het beste?

Omwonenden en geïnteresseerden kunnen participeren via een Paneelopnaam. Een zonnepaneel uit het zonnepark, waarmee je zelf zonnestroom opwekt. Dat is fun, duurzaam én biedt een financieel voordeel.

Paneelopnaam

Wat de aanpak van energieleverancier Vrijopnaam uniek maakt, is de mogelijkheid je eigen zonnestroom op te wekken in een zonnepark, dankzij een “Paneelopnaam”. Dit Paneelopnaam is een recht op een deel van de stroomopbrengst van een zonnepark, voor een vaste periode. Concreet: je stapt over naar energieleverancier Vrijopnaam, koopt een Paneelopnaam voor 99 euro en ontvangt een financiële vergoeding voor de opgewekte stroom met jouw Paneelopnaam.

De vergoeding voor de stroom die jouw Paneelopnaam opwekt is de komende 9 jaar helemaal voor jou. Vrijopnaam garandeert een minimale opbrengst van 250 kWh per jaar per Paneelopnaam. De opbrengst van jouw panelen wordt jaarlijks verrekend op je energienota tegen het 'kale' leveringstarief met een maximum van € 0,10 per kWh. Het is nu mogelijk om aan te melden voor Panelenopnaam uit Zonnepark Reuver.

Slimme vragen over reuver

Bekijk alle slimme vragen

Wij willen zoveel mogelijk mensen in staat te stellen zelf zonne-energie op te wekken. Om dat mogelijk te maken bieden wij onze klanten een Paneelopnaam aan. Deze zonnepanelen liggen niet op je dak maar staan ergens in een zonnepark in Nederland.

Per Paneelopnaam betaal je eenmalig € 99,- met een looptijd van 9 jaar. Heb je zelf al zonnepanelen op je dak liggen? Dan mag je niet meer panelen afnemen dan je in totaal aan stroom verbruikt.

De opbrengst van één Paneelopnaam is gegarandeerd 250 kWh per jaar. De financiële opbrengst van jouw Panelenopnaam verrekenen wij jaarlijks op je energienota tegen het 'kale' leveringstarief met een maximum van € 0,10 per kWh. Daarmee
verlaag je je energierekening (met de huidige stroomprijs) met ongeveer € 25,- per paneel per jaar.

  Lees hier meer over zelf zonnestroom opwekken.

  We garanderen een minimale opbrengst van 250 kWh per jaar per Paneelopnaam voor alle zonneparken in Nederland. Natuurlijk schijnt de zon niet altijd op elke plek evenveel. Uit de statistieken blijkt dat de verschillen in Nederland zeer klein zijn. De meeste mensen kiezen voor energie die dichtbij is opgewekt, uit je eigen provincie of stad. Maar de keus is natuurlijk helemaal aan jouzelf.

  Voor elk Paneelopnaam dat je koopt, legt de coöperatie een nieuw zonnepaneel neer in Nederland. Met jouw investering bouwen wij dus nieuwe zonneparken in Nederland. Zo neemt de productie van duurzame energie toe en versnel jij de transitie naar een duurzame energievoorziening in Nederland.

  We zoeken naar geschikte locaties, waar niemand last heeft van een zonnepark. Dit betekent dat een park goed inpasbaar dient te zijn in het landschap. We zijn met name op zoek naar grondgebonden locaties die geen andere functie kunnen hebben. Zoals de gesloten stortplaats waar we in 2018 een zonnepark hebben gerealiseerd. Wij streven naar lokale participatie en betrokkenheid. Wij zijn niet beperkt tot de heel grote locaties. Wij kunnen ook heel effectief kleinere initiatieven integreren in ons model. Omdat we niet hoeven te verdienen op de exploitatie van een zonnepark is de kans op uiteindelijke realisatie groter dan bij een projectontwikkelaar die wel maximaliseert op het rendement.

  Zo lucratief als zonnestroom van eigen dak is die van Vrijopnaam niet. Dat komt doordat de stroom van eigen dak fiscaal nog meer wordt gesubsidieerd. Je hoeft over deze productie geen belastingen te betalen. 'Salderen achter de meter' heet dat.

  Bij Vrijopnaam gaat het anders. Je saldeert ‘vóór de meter'. Van je energierekening wordt wel het leveringstarief (met een maximum van € 0,10 per kWh) en enkele opslagen afgetrokken maar de belastingen over je productie dien je nog steeds te betalen.

  Wellicht niet logisch maar wel de huidige wet- en regelgeving. Gelukkig blijft (1) een mooi rendement over, (2) hoef je minder in één keer te investeren, (3) verhuizen de panelen altijd met je mee en (4) heb jij geen omkijken naar onderhoud en reparatie. Daarnaast garanderen wij een opbrengst van 250 kWh per jaar per zonnepaneel.

  Chatten of bellen naar 085 - 05 16 881 kan op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Mailen kan altijd!